Deserturile Crăciunului în Neamț
Cunoscute sub denumirea de ”Pelincile Domnului”, ”Pelincile lui Hristos” sau ”Scutecele lui Iisus”, turtele cu julfă sunt vestite în zona Moldovei, fiind pregătite de gospodine în Ajunul Crăciunului, vestind, astfel, Naşterea Domnului.
Puțin cunoscută prăjitura este una specifică județului Neamț, fiind un desert de post făcit din foi crocante de aluat care se însiropează foarte bine și se clădesc cu julfa obținută prin prelucrarea semințelor de cânepă. De o vreme încoace însă semințele de cânepă din rețetă au fost înlocuite cu nucă.
În zonă de obicei gospodinele coc foile pentru turte cu 7-10 zile în avans pentru a se usca foarte bine și a deveni foarte crocante. Însiroparea se face și ea cu măcar 24 de ore înainte de servire, cel mai bine fiind ca foile însiropate și umplute cu julfă, sau mai nou nucă, să stea 2-3 zile la rece ca să se înmoaie și pătrundă bine.
Ingrediente:
Pentru turte: 500 g faina albă apă sare o lingură cu ulei
Pentru însiroparea turtelor: zahar alb sau miere apă coaja rasă de portocală şi lamaie Umplutura cu cânepa: 500 g seminţe de cânepă 200 g cu zahăr 4 căni cu apă
Umplutura cu nucă: 400 g nuci măcinate 200 g zahăr
Prepararea turtelor
Reţeta de preparare a prăjiturii presupune două faze, care trebuie neaparat respectate pentru ca rezultatul să fie delicios. Turtele se pregătesc cu șapte-zece zile înainte de a face prăjitura. Foile sunt ca niște lipii preparate dintr-un aluat simplu cu făină, apă și sare (fără drojdie) care se coc în tigăi neunse cu ulei, pe plită sau chiar la cuptor. Foile, care trebuie să aibă aceeasi formă şi dimensiune, se păstrează acoperite până în dimineaţa Ajunului. A doua etapă de preparare constă în umplerea tartelor cu julfă, compoziţia care dă savoare desertului.
Siropul este unul foarte dulce și aromat și se prepară cu zahăr și/sau miere, vanilie, coajă rasă de lămâie și de portocale.
Umplutura cu seminţe de cânepă se pregătește din cânepă care se pisează într-o piuă, asemenea grâului folosit la colivă, sau ma modern mărunţită în râşniţă sau chiar cu robotul de bucătărie, după care se fierbe în apă, adăugând zahărul.
Semințele pisate recomandăm să fie împărțite în 4 vase, peste care turnați apă încălzită și amestecați până obțineți un fel de lapte. Acesta se strecoară și se pune iar la fiert până dă în clocot. Deasupra se va forma o spumă închegată, care de fapt reprezintă crema dintre turte, și pe care o poți îndulci după bunul plac.
Pe un platou se presară zahăr, coajă de lămâie rasă şi esenţă, se pune prima turtă, apoi se adaugă julfa. Prăjitura se face cu 20-25 de foi între care se asează umplutura. Se lasă câteva ore la însiropat, înainte de a fi consumată.
Pentru ca Moldova nu duce lipsa de superstiții, există și o superstiție legată de prepararea Pelincilor Domnului care spune că acestea nu trebuie coapte de Ignat (20 decembrie) pentru că atunci se taie porcii iar scutecele ies „însângerate”.
Indiferent de umplutură, turtele cu julfă rămân desertul minunat de Crăciun, pe cât de gustos, pe atât de simplu de realizat.
Fotografie via Foto Club Neamt
Vă așteptăm la Atlas Aparthotel să celebrăm Crăciunul în miros de scorțișoară, tradiții și dimineți ninse.
Rezervă acum
https://atlasaparthotel.ro sau
💻office@atlasaparthotel.ro
☎️ +40 771 110 013