Tradiții și obiceiuri de iarnă în Neamț - Atlas Aparthotel

Contact

Strada Petru Rareș, Nr. 9
Piatra Neamț, România
Email: office@atlastaparthotel.ro
Telefon: +40 771 110 013

Ținem legătura

Tradiții și obiceiuri de iarnă în Neamț

  /  Atracții   /  Tradiții și obiceiuri de iarnă în Neamț
Craciun la Piatra Neamt

Tradiții și obiceiuri de iarnă în Neamț

Sărbătorile de iarnă ocupă un loc aparte în inimile moldovenilor, cu tot felul de tradiții populare, obiceiuri, datini, unele mai frumoase decât altele.

Aceste sărbători dau un farmec aparte anotimpului rece, aducând bucurie, veselie, dar şi mister şi trăiri spirituale profunde. În această zonă Crăciunul este sărbătoarea familiei, un prilej cu care se adună toată lumea la masă și gustă din bucatele tradiționale. Nu trebuie să lipsească colacii și cozonacii cu nucă, turta cu julfă sau preparatele din porc: tobă, cârnați, chișcă, răciturile (piftia) dar și delicioasele sărmăluțe în frunză de varză.

Dintre manifestările folclorice ale Ţinutului Neamṭ cele mai bogate şi mai vesele sunt cele organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, obiceiuri străvechi care aduc mare bucurie în casele oamenilor.

În ajun cete de copii umblă de la casă în casă, cu Colindul. Pentru colindele, cântate în noapte, pe la uşi, pe la fereşti, copiii primesc covrigi, colaci, turte, mere, nuci şi tot felul de alte daruri. În ziua de Crăciun copiii în cete mici umblă cu Steaua, simbol al stelei, ce i-a călăuzit pe cei „Trei Magi de la Răsărit”, în căutarea pruncului Iisus.

Fie ele religioase, sau laice, colindele creează o atmosferă încărcată de spirit şi mister, dar şi de bucurie şi stare de bine ce bucură nespus pe oricine ajunge în Neamț.

Urmează apoi, practic, cea mai așteptată sărbătoare de iarnă, Anul Nou. Cercetătorii văd în obiceiurile populare, care se desfăşoară în această perioadă, ritualuri de renovare simbolică a lumii, de alungare a spiritelor rele, sau de divinaţie. Un complex de ceremonii şi superstiţii, care fac din această perioadă a anului una dintre cele mai bogate în datini populare, o perioadă de trecere între două cicluri de vegetaţie sau de muncă, al cărui prag îl constituie Anul Nou.

Aşa cum Crăciunul este dominat de colinde, Anul Nou este marcat de „urături”, făcute prin intermediul mai multor ritualuri populare: Plugusorul, jocurile cu măști (Capra, Ursul) sau teatru popular (Irozii, Banda lui Jianu, Bujorul). Sunt obiceiuri, care încă se păstrează, poate datorită caracterului lor spectacular, dar şi datorită prilejului de a petrece.

A doua zi copii cu sorcove frumos ornate, merg cu semănatul sau Sorcova: „Să trăiţi/ să-nfloriţi/ ca merii, / ca perii, / în mijlocul verii, / ca toamna cea bogată / de toate îndestulată! La anul și la mulți ani!”.

De la sărbătoarea Crăciunului până la Anul Nou au loc o serie de manifestări la care participă toată colectivitatea, impresionând prin costumaţiile originale, muzică tradiţională, mesaj tematic şi recuzită, zona Neamțului fiind bine cunoscută datorită acestor obiceiuri.

Te așteptăm la Atlas Aparthotel, să te bucuri de toate aceste tradiṭii ṣi obiceiuri care fac parte din viaţa oamenilor din Ţinutul Neamṭ şi care reprezintă o punte de legătură între trecut şi prezent, păstrânduse astfel valoarea deosebită a acestora.

Sursa: viziteazaneamt.ro și fotoclubneamt.ro

You don't have permission to register
REZERVĂ ACUM