Tradiții de Paște în Neamț - Atlas Aparthotel

Contact

Strada Petru Rareș, Nr. 9
Piatra Neamț, România
Email: office@atlastaparthotel.ro
Telefon: +40 771 110 013

Ținem legătura

Tradiții de Paște în Neamț

  /  Atracții   /  Tradiții de Paște în Neamț
Traditii Paste Neamt

Tradiții de Paște în Neamț

Paștele este una dintre cele mai importante sărbatori iar în Neamț obiceiurile de Paște sunt numeroase și încă, spre bucuria noastră, respectate an de an. De-a lungul timpului, vopsirea oualor, drobul și mielul au devenit reprezentative pentru masa de Paște a fiecăruia. După un post de şapte săptămâni, gospodinele încep încă din Joia Mare din Săptămâna Patimilor să pregătească cele mai bune bucate de Paşte. La sate țăranii încetează munca la câmp şi se retrag spre case pentru a face curăţenia de Paşte.

În Neamț, este o tradiţie păstrată încă din bătrâni, ca în Joia Mare să se vopsească ouăle pentru că se spune că se păstrează mai bine. Ouăle roșii semnifică sângele vărsat de Hristos pentru mântuirea omenirii și miracolul renașterii Sale, devenind astfel elementul definitoriu al Sărbătorii Pascale.Tot în această zi se coc cozonacii şi pasca.

Pasca este un element central al sărbătorilor pascale. Gospodinele fac pasca dis-de-dimineață, aceasta fiind rotundă iar pe margini având un colac împletit în trei. La mijloc se face o cruce de aluat, simbol al crucii pe care a fost răstignit Hristos. Interiorul dulce și aromat este un amestec de brânză dulce, ouă și stafide.

Odată coaptă pasca urmează să fie dusă la biserică pentru a fi sfințită în noaptea de Înviere.

Următoarea zi, în Vinerea Mare, gospodinele ţin post negru, nu se coace pentru că este considerat un păcat. Seara, după ce aproape totul este gata, copii mari şi mici, femei şi bărbaţi, se îmbracă de sărbătoare şi pornesc spre biserică. Acolo se trece pe sub Sfânta Masă de 3 ori, apoi se cântă Prohodul. După Prohod, preotul împreună cu tot alaiul de enoriaşi ies afară să înconjoare biserica, în frunte fiind un bărbat mai voinic din sat care poartă în spate crucea pe care este întruchipat Iisus Hristos.

La Înviere, tradiția spune că este bine să te îmbraci cu o haină nouă, îmbrăcămintea nouă, la fel ca şi apa, având un rol purificator.

Lumânarea de la Înviere trebuie păstrata în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale sau supărări.

În dimineaţa următoare, după noaptea Învierii, se pune un ou roşu într-un bol cu apă ce trebuie să conţină și câteva monede; copii trebuie să-şi clătească fața cu apă şi să-şi atingă obrajii cu ouăle pentru a avea un an plin de bogăţii iar ultimul care face acest lucru ia și cele câteva monede din cană.

Tot în ziua de Paște, dimineața, credincioșii mănâncă din sfânta pască în loc de anafură sau cunoscutul paști.

Paştele rămâne un bun prilej pentru cei care au plecat în alte zone, să se reîntoarcă în familie, să se întâlnescă cu prietenii și rudele.

Sărbătorile Pascale aduc câteva zile de vacanță, motiv numai bun pentru o mică excursie cu familia. Cum Paștele este o sărbătoare ce ne duce cu gândul la copilărie și ne leagă de obiceiurile românești, vă așteptăm în Neamț, o destinație plină de tradiţii şi superstiţii.

Experiențele vor fi cu atât mai bine conturate daca alegeți Atlas Aparthotel, primul ansamblu exclusiv de apartamente în regim hotelier din Piatra Neamț. Așadar, plănuiți-vă din timp vacanța de Paște la 0771 110 013 sau office@atlasaparthotel.ro. Veți reuși să vă îmbogățiți viața cu amintiri frumoase și să va bucurați de un loc ca acasă, departe de casă.

You don't have permission to register
REZERVĂ ACUM