Femei celebre în Neamț- Regina Maria - Atlas Aparthotel

Contact

Strada Petru Rareș, Nr. 9
Piatra Neamț, România
Email: office@atlastaparthotel.ro
Telefon: +40 771 110 013

Ținem legătura

Femei celebre în Neamț- Regina Maria

  /  Atracții   /  Femei celebre în Neamț- Regina Maria
Regina Maria – pelerinaj de inimă în Neamț

Femei celebre în Neamț- Regina Maria

 ,,Credea în regi și în misiunile lor, dar și în drepturile lor. Nu era trufașă, dar nici umilă, ci regală din radacina părului până la tălpile picioarelor, imperioasă, aprinsă, activă,… plină de bucuria vieții și de credința în rasa ei” Nicolae Iorga

Despre Regina Maria- prima regină a României Mari

Ceasul dinaintea răsăritului Devenită regină, în septembrie 1914, Maria s-a implicat în viața politică a țării, cu diplomație și, în același timp, fermitate. Regina a contribuit decisiv la constituirea României Mari, aflându-se printre cei mai importanți exponenți ai perioadei 1916-1918. Memoria documentelor a înregistrat nu numai elogiile pe care le primea regina, ci, mai important, faptele reale care denotă devotamentul reginei.

După terminarea războiului și după ce a contribuit esențial la definitivarea tratativelor de pace de la Paris, va scrie in ,,Memoriile” sale:„multe zile am rămas în mijlocul soldaților mei și Dumnezeu mi-a îngăduit să pot fi de vreun ajutor; zile de strașnică trudă, zile de întuneric, când ce vedeam erau lucruri pe care niciodată nu voi mai putea să le uit”.

Regina Maria a rămas pentru toţi cei care au văzut-o, atât în vizite la spitale printre sutele de bolnavi, cât şi pe front printre soldaţii răniţi, un simbol al curajului neclintit. Activităţile de tip sanitar făceau parte din cotidianul vremii; procurarea de medicamente, implicarea directă în îngrijirea bolnavilor şi a răniţilor, a tuturor celor aflaţi în nevoie, şi mai ales a soldaţilor români, devenise partea esenţială a vieţii sale.

Regina a reprezentat un important reper al idealului naţional, ea „a fost cea dintâi care a stat ca o stâncă, cu sufletul neclintit în convingerea biruinţei finale”. „Cel mai întunecat ceas, nota regina, este ceasul dinaintea răsăritului. În adevăr ceasul este întunecat și findcă sunt o femeie de aceea plâng uneori, însă ceasul poate să fie sfințit de încrederea pe care o avem unul într-altul, de lanțul sfânt de suferință care ne leagă împreună, de simțămîntul acesta binecuvântat de înfrățire care unește pe domn și popor, într-o vreme când vechea întocmire se năruie.Un vânt de anarhie suflă asupra noastră, dar să fim stâncă în fața primejdiei, să sperăm într-un viitor mai puțin tragic, să credem într-o lumină dincolo de întuneric, o lumină pe care numai dacă suntem cu putere și cu credință, vom ajunge-o într-o zi. Da, uneori plâng, dar lacrimile mele nu sunt lacrimile celui slab care-și mărturisește înfrângerea și își pleacă fruntea, ci sunt lacrimile unei mame care plânge pentru copiii ei pe care uneori nu-i în stare să-i ajute, sunt lacrimi care picură în tăcerea dimineților, în ceasul când îți aduci aminte de cei căzuți în cale, de cei care nu mai pot privi înainte spre răsăritul pe care îl nădăjduim dincolo de noruri; lacrimi de pomenire, prinos adus celor care, deși au murit, trăiesc de-a pururea în cutele cele mai tainice ale inimilor noastre, lacrimi curățitoare, lacrimi care spală rănile trecutului… Decembrie, 1917”.

Curios sau nu, ținutul Neamț a fost curtat, în decursul secolelor, de numeroși oameni de ispravă, despre care posteritatea vorbește frumos. Printre ei, s-a zărit și englezoaica Maria.

Prima regină a României Mari s-a născut în Anglia, în octombrie 1875. Marie Alexandra Victoria pe numele ei de botez, avea să rămână în istorie ca Regina Maria a României. Părinții săi erau Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg, duce de Edinburgh, și Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei.

Regina Maria a ajuns pe meleagurile noastre imediat după căsătorie. S-a plimbat cu pluta pe Bistrița și a respirat cu plăcere parfumul amețitor de cetină. Cum nemțenii sunt oameni calzi și primitori, regina nu ne-a uitat. În 1901, a venit la Piatra Neamț în calitate de principesă și a fost găzduită o noapte în casa primarului liberal N. Albu. Liberal despre care, pe vremea partidului unic, nu sufla nimenea o vorbuliță. Obiceiul de a-i găzdui pe membrii Curții Regale de către primari există de când e lumea.

În timpul primei conflagrații mondiale, regina Maria a fost adăpostită de soția gen. Averescu, Peste Vale, unde funcționa un sanatoriu pentru răniți. Este adevărat, la Piatra Neamț, n-a existat o Casă Regală, ca la Bicaz, dar o Casă Națională ”Regina Maria” există.

În vara lui ’18, Regina Maria poposește la Bicaz, de data aceasta pentru mai mult timp, însoțită de Ferdinand și principesele Iliana, Marioara și Elisabeta. Nu lipseau gen. Berthelot și nici compozitorul George Enescu. Cei care nu au încăput în Casa Regală ridicată de italianul Carol Zane, au dormit în sat pe la oamenii înstăriți. Să nu uităm că, la Bicaz, Casa Regală aparținea domeniului Coroanei.

Cum pomenita casă a fost dedicată lui Ferdinand, pentru vacanțe, s-a acționat ca atare. Regina Maria și doamnele din suită au vizitat cele mai fermecătoare locuri de pe Valea Bistriței. Iată ce consemna suverana în vara lui ’18: ”Am găsit locul pe care îl visa sufletul meu… cu pajiști ca din rai și o priveliște cum nici că s-ar putea dori mai frumoasă. Ceahlăul se înalță ca o fortăreață uriașă pe fundal, într-o parte se deschide larg valea spre Hangu iar pe partea cealaltă sunt dealuri înalte îmbrăcate într-o pădure întunecată. E un loc minunat, cu voia Domnului, aici am să înalț într-o zi casa albă ca zăpada a visurilor mele…”

Deși regina Maria a sorbit cu nesaț toate frumusețile de sub Ceahlău, destinul a dictat altfel. Doamne, cât de nedreaptă e viața câteodată! Casa mult visată, ”cuibul liniștit”, proiectat pe Valea Bistriței, a rămas un vis, o utopie. Din plimbările de la Bicaz, au rămas ilustratele realizate de fotograful Curții Regale, elvețianul Adolph Chevallier.

          Vă invităm în Neamț să descoperiți frumusețile de care vorbea atât de frumos regina Maria. Alegeți să poposiți în cochetul oraș de munte și la pas să simțiți istoria și să vă convingeți de cele spuse cu atâta generozitate de marea regină.

Documentare și texte

Prof. dr Luminița Moscalu

Prof. Dumitru Rusu

You don't have permission to register
REZERVĂ ACUM