Femei celebre în Neamț- Viorica Agarici - Atlas Aparthotel

Contact

Strada Petru Rareș, Nr. 9
Piatra Neamț, România
Email: office@atlastaparthotel.ro
Telefon: +40 771 110 013

Ținem legătura

Femei celebre în Neamț- Viorica Agarici

  /  Atracții   /  Femei celebre în Neamț- Viorica Agarici
Viorica Agarici

Femei celebre în Neamț- Viorica Agarici

“O femeie simplă, dar autoritară. Un nume care merită să fie binecuvântat mereu și mereu. Un om de bine! O femeie cu suflet mare!”

În noaptea de 2-3 iulie 1941 în Gara Roman, Viorica Agarici, președinta filialei locale a Crucii Roșii, a oferit ajutor și salvat de la moarte sute de oameni aflați în „Trenul morții”, care transporta, în condiții îngrozitoare, sute de cetățeni români, evrei din Iași, deportați spre lagărul de la Călărași.

Pentru faptele sale, Viorica Agarici este prețuită de Comunitatea Evreiască din România, dar și de Statul Israel, a fost declarată post-mortem cetățean de onoare al Romanului, iar o stradă din oraș a primit numele său.

Institutul „Yad Vashem” din Ierusalim i-a acordat, post-mortem, diploma şi titlul de „Drept între popoare”, un arbore fiind plantat în memoria ei pe „Aleea Celor Drepţi”, distincţie acordată doar acelor persoane din afara comunităţii evreieşti care au salvat evrei de la Holocaust.

“După foarte puțin timp, trenul s-a oprit în gara Roman. Ajutat de alții, m-am dat jos din tren. Eram gol pușcă. Tot ajutat de alții am fost pus să fac un duș cald. Mi-a făcut bine, foarte bine. După aceea o doamnă de la Crucea Roșie ne-a adus bucăți de zahăr și căni cu apă curată, am revenit la viață. Mai târziu am aflat că numele ei era doamna Agarici. “

“Noroc cu doamna Agarici, care mi-a salvat viața”

Viorica Agarici, pe numele la naștere Viorica Maria Ecaterina Ana Văsescu s-a născut la 24 Februarie 1886 la București fiind descendentă a familiei de boieri patrioți liberali Văsescu. A îndeplinit funcția de președintă a filialei locale a Societății Naționale de Cruce Roșie din orașul Roman în timpul celui de-al doilea război Mondial fiind singura femeie din România care are o placă comemorativă La Muzeul Holocaustului din Israel.

You don't have permission to register
REZERVĂ ACUM