Femei celebre în Neamț- Elena Cuza - Atlas Aparthotel

Contact

Strada Petru Rareș, Nr. 9
Piatra Neamț, România
Email: office@atlastaparthotel.ro
Telefon: +40 771 110 013

Ținem legătura

Femei celebre în Neamț- Elena Cuza

  /  Atracții   /  Femei celebre în Neamț- Elena Cuza
Elena Doamna – o viaţă dedicată actului caritabil

Femei celebre în Neamț- Elena Cuza

“Nu facem îndeajuns pentru oamenii noştri! Care sunt cei mai buni, cei mai vrednici … şi cei mai omenoşi poate dintre toţi câţi a făcut Dumnezeu, pe pământul acesta.”

Elena Doamna – o viaţă dedicată actului caritabil

Personalitate marcantă a istoriei noastre din veacul al XIX-lea, femeia care a stat, la bine şi la rău, alături de Domnitorul Unirii – Alexandru Ioan Cuza, a avut legături strânse, afective şi nu numai, cu ținutul Neamţului.

Elena Cuza, cunoscută şi sub numele de Elena Doamna s-a născut în Iași la 1825, ca fiică a postelnicului Rosseti și a Catincăi, fiică a logofatului Dimitrie Sturza, care i-au asigurat o educație aleasă. La 19 ani s-a casatorit cu Alexandru Ioan Cuza.

Domoală, retrasă, cumpătată, cam stângace şi puţin timidă Elena Cuza dă însă dovadă de o extraordinară energie, iniţiativă şi hotărâre atunci când a fost pusă în fața unor situații excepționale.

Va contribui, cu modestie, la opera reformatoare a Domnului Unirii, cu un rol hotărâtor asupra adoptării Legii instrucțiunii publice, asupra situației precare a țărănimii, fiind o susținătoare energică a înfăptuirii reformei agrare.

A fost un model de virtute, întelepciune, modestie și bunătate. O prezență discretă și un reper în activități filantropice, în dezvoltarea asistenței medicale, dar și prin acțiuni în sprijinirea educației și culturii.

Ioan Cuza, a avut legături strânse, afective şi nu numai, cu ţinutul Neamţ. Pe strada Ştefan cel Mare din municipiul reşedinţă de judeţ există trei clădiri legate de existenţa sa. Două case – una proprietate personală şi alta închiriată – în care a locuit. Precum şi o alta, donată municipalităţii pentru a fi folosită, iniţial, pentru „asistenţa sanitară şi pentru poliţie, pompieri şi ostaşiii din oraş”.

Din 1903 Elena Cuza se stabileşte la Piatra-Neamţ, în casa situată pe Strada Ştefan cel Mare cumpărată, pe când se afla în Elveţia, de la familia ing. Bacalu.

Duce un trai auster, continuând actele de caritate. În fiecare sâmbătă împărţind bani săracilor care se strângeau în faţa casei. Din venitul anual de 120.000 lei oprea pentru cheltuielile curente și pentru sprijinirea săracilor suma de 20.000 lei, restul era împărțit ca donații între Spitalul din Piatra-Neamţ, Băile Populare şi Spitalul „Caritatea” din Iaşi.

De asemenea, domnița s-a îngrijit de oamenii nevoiași și bolnavi din mahalalele Pietrei, a susținut cu bani și îmbrăcăminte elevii sărmani ai școlilor primare și a donat suma de 10.000 de lei spitalului din Piatra Neamț, pentru achiziționarea aparatelor de sterilizare. Elena Cuza a susținut financiar și construirea unei băi publice la Piatra-Neamț.

Cea “mai sfintă prin jertfă și iertare dintre femeile României” a fost cea care a donat clădirea care va fi primul spital al oraşului Piatra-Neamț care “n-a putut fi înfiinţat, n-a putut fi creat – este mai just de spus aşa – fără marea bunătate, plină de compătimire pentru cei ce sufăr şi de o dragoste adâncă, pentru populaţia nevoiaşă ca şi pentru ţara noastră întreagă…a Sfintei Principese Elena Cuza, căci aşa i se spune la noi, şi aşa cu numele acesta, trebuie să rămână în Istoria neamului românesc!”

Sursa:

http://www.culturaneamt.ro/
https://www.descopera-romania.ro/

You don't have permission to register
REZERVĂ ACUM