Femei celebre în Neamț- Veronica Micle
„A fost un caracter ferm şi o inteligenţă ieşită din comun. Ea a rămas singura prietenă devotată lui Eminescu, a înfruntat invectivele unei mentalităţi putrede, l-a încurajat în deznădejdea ucigătoare, când el încă scria şi după ce s-a îmbolnăvit, mai ales atunci cînd bârfelile erau mai puternice decît oricând“.
Ea, fată de cizmar. El, fiu de căminar. Ea, muză. El, poet mare. Veronica Micle și Mihai Eminescu au avut una dintre cele mai pătimașe și furtunoase relații de iubire.
Poetă ea însăși și muza marelui poet de care a legat-o o poveste de iubire pătimașă care a început în 1872, la Viena. Îi ştia poeziile lui Eminescu, pe care le citise în „Convorbiri literare”, dar după ce l-a cunoscut, acesta a devenit idolul ei. „M-am gândit cu drag la tine până nu te-am cunoscut,/ Te ştiam numai din nume, de nu te-aş mai fi ştiut!/ Şi-am dorit să pot odată să te văd pe tine eu,/ Să-ţi închin a mea viaţă, să te fac idolul meu”, scria Veronica în poezia ”M-am gândit…” (1883).
1889 — Dupa moartea lui Eminescu se retrage la Manastirea Varatec.
Casa din Târgu Neamţ în care Veronica Micle şi-a petrecut o mare parte a vieţii a devenit, în timp, Casa memorială ”Veronica Micle”. Construită în 1834, Casa memorială a fost declarată, în 1934, monument istoric, iar în 1984 a fost redată circuitului turistic.