Femei celebre din Neamț- Iulia Hălăucescu - Atlas Aparthotel

Contact

Strada Petru Rareș, Nr. 9
Piatra Neamț, România
Email: office@atlastaparthotel.ro
Telefon: +40 771 110 013

Ținem legătura

Femei celebre din Neamț- Iulia Hălăucescu

  /  Atracții   /  Femei celebre din Neamț- Iulia Hălăucescu
Iuliei Hălăucescu Doamna acuarelei românești

Femei celebre din Neamț- Iulia Hălăucescu

„Cel mai bun prieten al meu este natura. Nicăieri nu m-am simțit mai liberă, mai sinceră, mai aproape de infinit și mai pură, ca în mijlocul unui peisaj, în care munții se oglindesc în valurile apelor, unduite de bătaia vântului“ (Iulia Hălăucescu)

Pentru Doamna acuarelei românești cei 50 de ani de activitate artistică au însemnat o bogată efervescenţă creatoare. Tablourile ei au figurat pe simezele a 33 de saloane republicane de grafică, în 16 bienale de pictură. Iulia Hălăucescu a deschis peste 60 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, dintre care patru mari restrospective, ultima în 2001 la Parlament, în Sala Brâncuşi. A participat la peste 30 de expoziţii retrospective organizate de Ministerul Culturii, iar mesajul său artistic a ajuns în 75 de ţări din Europa, America de Nord şi de Sud, Africa şi Asia.

„Epopeea Bicazului”, un proiect unic, însumează 200 de lucrări-document, realizate în cei 10 ani de şantier (1950 – 1960) la construcţia barajului care urma să nască Lacul de acumulare Izvorul Muntelui. Tablourile surprind istoria aşa cum a fost trăită de martorii oculari. Aflată printre cei care spărgeau stânci şi turnau betoane, pictoriţa a reuşit să surprindă o istorie îngropată apoi de ape apărând Palatul Cnejilor, Stânca Dracului de la Poiana Teiului, plutaşii de pe Bistriţa, sate care nu-şi mai aveau loc în noua geografie, portrete de ţărani strămutaţi.

Pe lângă tablourile prezente în galeriile de artă, Iulia Hălăucescu a realizat nenumărate lucrări de artă monumentală, pictură murală, grafică şi mozaic în marmură colorată, tapiserii monumentale.

You don't have permission to register
REZERVĂ ACUM