Cucuteni, prima civilizație a Europei
Savanții occidentali se declară fascinați de complexitatea și atributele străvechii culturi Cucuteni, pe care în prezent lumea științifică o recunoaște drept prima civilizație a Europei.
Întinsă pe o suprafață ce depășea 350.000 km pătrați și datată între anii 4600-4500 î.e.n, cultura Cucuteni nu este doar una dintre cele mai vechi din lume (aceasta depășind vechimea culturii mesopotamiene sau pe cea a Egiptului antic) și mai întinsă cultură preistorică, dar este și una dintre cele mai misterioase populații care au trăit în Europa și, implicit, pe teritoriul regiunii de Nord-Est a României. Descoperită în anul 1884, cultura Cucuteni-Tripolia, așa cum este aceasta cunoscută, a fost prima civilizație care a trăit pe teritoriul Europei. Aceasta a cuprins, la apogeul ei, o suprafață ce se întindea pe teritoriul actual al României, Ucrainei și al Republicii Moldova.
Populația cucuteniană era una foarte avansată pentru perioada neolitică. Aceștia conviețuiau în colectivități ce ajungeau la 40.000 de locuitori care trăiau în proto-orașe, compuse din colibe de lemn și chirpici, material ales nu doar pentru ușurința procurării lui, ci și pentru că era inflamabil, cucutenienii arzându-și casele într-un ritual mistic învăluit în mister. Cucutenienii se îndeletniceau cu agricultura, creșterea animalelor, construcția de locuințe și, ce este cel mai fascinant la această cultură, cu activități artistice și mistice. Cucutenienii au produs una dintre cele mai spectaculoase ceramici pictate ale lumii preistorice, atât datorită rafinamentului artistic al formelor și decorului pictat sau incizat pe vase și statuete antropomorfe, cât și datorită tehnologiei de prelucrare a pietrei și a metalelor (cupru și aur). Simbolistica utilizată pe aceste produse ale civilizației Cucuteniene rămâne în continuare nedescifrată în totalitate. Artefactele culturii Cucuteni fascinează întotdeauna pe cel care le descoperă frumusețea și autenticitatea, acest lucru fiind confirmat de numeroasele expoziții la care obiectele cucuteni au fost prezentate, peste tot în lume.
Pentru cei care vor să vadă o parte din cultura Cucuteni la ea acasă, în Regiunea de Nord-Est, o pot face vizitând Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni din localitatea Cucuteni, județul Iași, loc de la care vine și denumirea acesteia. La Piatra Neamț vă recomandăm să vizitați Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, ce constituie în prezent un unicat la nivel naţional, prin tematica abordată, fiind în acelaşi timp un muzeu de istorie, dar şi de artă, ce adăposteşte în prezent cea mai importantă colecţie de artă eneolitică din sud-estul Europei.
Aici sunt expuse în prezent cele mai spectaculoase artefacte, ce constituie veritabile obiecte de prestigiu, aparţinând Complexului Cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolie, în fapt cea mai importantă şi spectaculoasă civilizaţie preistorică europeană. Sunt valorificate expoziţional deopotrivă obiecte tridimensionale şi materiale fotodocumentare, aparţinând tuturor fazelor şi etapelor de evoluţie ale acestei civilizaţii, de pe întregul său areal.
Pentru cei care își doresc sa aprofundeze această perioada istorică traseul lor trebuie să includă și Muzeul Civilizației Cucuteni – muzeu al Universității „Al.I.Cuza” din Iași, precum și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni, subordonat Complexului Naţional Muzeal „Moldova“ Iaşi, este situat în nordul localităţii Cucuteni din judeţul Iaşi, pe Dealul Gosan, în locul numit „La pietrărie” şi adăposteşte o necropolă tumulară geto-dacică, formată din opt movile funerare, din secolul al IV-lea î.e.n. În interiorul muzeului sunt adăpostite vitrine cu piese de arheologie originale datând din perioada culturii cucuteniene, precum şi elemente din istoria locală.
Cunoașterea aprofundată a acesti culturi este foarte importantă și noi pietrenii trebuie să fim mândri că aici a aparut cea mai importantă și avansată cultură neolitică din întreaga lume.
Surse utilizate: ro.wikipedia.org maecpn.muzeu-neamt.ro romania-actualitati.ro
Sursa imaginii: Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Piatra Neamț