Atracții Piatra Neamț- Cetatea Dacică Petrodava - Atlas Aparthotel

Contact

Strada Petru Rareș, Nr. 9
Piatra Neamț, România
Email: office@atlastaparthotel.ro
Telefon: +40 771 110 013

Ținem legătura

Atracții Piatra Neamț- Cetatea Dacică Petrodava

  /  Atracții   /  Atracții Piatra Neamț- Cetatea Dacică Petrodava
Cetatea Dacica Petrodava

Atracții Piatra Neamț- Cetatea Dacică Petrodava

Pentru cei aflați în cautarea unor alternative de vacanță în România și dornici să descopere importante urme ale istoriei, orașul Piatra Neamț reprezintă o alternativă excelentă.

La 4 km de centrul orașului Piatra-Neamt, spre apus, dincolo de Schitul şi cartierul Doamnă, pe o prelungire nordică a muntelui, se înalta ca o strajă a lacului de acumulare construit prin amenajarea hidroelectrică a văii Bistriţei, Bâtca Doamnei.

Este o înălţime izolată (457 m), smulsă din lanţul muntos, cu pante prăpăstioase spre apă, accesibilă doar dinspre sud, unde un drum neasfaltat înaintează până la poalele stâncoase. De aici, un drum improvizat urcă lin până pe creastă, unde s-au descoperit ruinele Cetăţii dacice de pe Bâtca Doamnei, una dintre cele mai interesante şi mai comentate fortificaţii antice din Moldova.

Numele cetăţii este menţionat de Ptolomeu în lucrarea “Geographia” în cadrul descrierii Daciei, vestigiile arheologice de pe Bâtca Doamnei fiind descoperite însă abia în 1928, de către neobositul cărturar şi cercetător Constantin Matasă, fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra-Neamţ.

În incinta cetăţii au fost identificate mai multe locuinţe, toate de formă dreptunghiulară, având temelia de piatră, pereţii din bârne şi acoperişul din şindrilă. O locuinţă de întindere mai mare, probabil cu mai multe încăperi, aflată pe platoul superior al cetăţii, ar fi putut constitui reşedinţa căpeteniei locale.

Dar cea mai remarcabilă descoperire de la Bâtca Doamnei o reprezintă urmele a două sanctuare, al căror plan şi aliniamente de tamburi de piatră este analog cu cel al sanctuarelor dacice identificate în cetăţile din Munţii Orastiei.

În cursul săpăturilor întreprinse aici în decursul mai multor ani, a ieşit la iveală obişnuitul inventar al aşezărilor dacice: ceramica locală şi cea de import (elenistică şi romană), unelte de fier, obiecte de podoabă, râşniţe de piatră etc. Aşa cum reliefează cercetările efectuate până în prezent, cetatea de pe Bâtca Doamnei constituia mai degrabă acropolă, centrul politic şi religios al dacilor din părţile Neamţului.

Cu toate că cetatea dacică de pe Bâtca Doamnei este lipsită de acea monumentalitate de care dau dovadă majoritatea cetăţilor dacice din Transilvania, totuşi şi aici constatăm că s-a răsfrânt aceeaşi idee a unei înalte culturi dacice, care, după câte se vede, a fost unitară.

O plimbare de la Atlas Aparthotel până la cetate durează cu mașina 10 minute, urcușul fiind unul aboradbil şi de persoane fără o pregătire fizică intensă. Din păcate zona nu este pusă în valoare, putând fi văzute doar câteva urme ale cetăţii. Peisajul însă este spectaculos, întreaga vale a Bistriţei fiind la picioarele turiştilor care se încumetă la o plimbare la Cetate.

Considerată una dintre cele mai interesante şi comentate fortificații antice din Moldova, această puternică cetate dacică încă mai ascunde destule mistere care așteaptă să fie descoperite.

Sursă Enciclopedia Dacică

Foto @Samsara

You don't have permission to register
REZERVĂ ACUM