Atracții Neamț- lacul Izvorul Muntelui
Planuri de vacanță?
Astăzi vă povestim despre lacul Izvorul Muntelui, Marea dintre munții Moldovei, un loc de o frumusețe unică și cu povești ascunse încă sub luciul liniștit al apei. Crestele montane ale Ceahlăului, verdele crud al pădurii, aer curat și întinderea nesfârșită de apă te duc cu gândul la peisajele Elveției. Și nu greșim deloc!
Închipuiţi-vă o oglindă de apă cu o lungime de circa 35 km, în suprafață de vreo 32 kmp, desfăşurată în spatele unui baraj înalt de peste 120 m, ceea ce îi conferă titlul de cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România. Lacul Izvorul Muntelui (sau Lacul Bicaz) sa format după construirea între anii 1950 și 1960 a unui baraj care alimentează hidrocentrala de 210 MW construită în timpul regimului comunist
Pe lângă frumusețea peisajului construcţia barajului Bicaz ascunde o poveste tulburătoare. Construcția a durat 10 ani (1950 – 1 iulie 1960), peste 15.000 de oameni lucrând la ridicarea barajului de la Bicaz, a tunelului de aducţiune şi a uzinei electrice de la Stejaru.
Construcţia are înălţimea de 127 metri şi este cel mai mare baraj de greutate de pe râurile interioare ale României, fiind depăşit de Porţile de Fier I, şi al treilea dintre cele mai înalte baraje din ţară. Este al 9-lea baraj de greutate, ca înălţime, din Europa. În anul finalizării sale (1960) era al 4-lea baraj de greutate, ca înălţime, din Europa.
Au fost strămutaţi 18.760 de oameni pentru a închide barajul şi pentru a se forma lacul de acumulare. Strămutarea a început în anul 1956, înainte de închiderea barajului dispărând 22 de sate (Răpciune, Cârnu, Reţeş, Leteşti) sau au fost rupte părţi din Răpciuni, Izvoru Alb, Hangu, Buhalniţa, Secu şi Poiana Largului. Pentru a-i convinge pe localnicii din Valea Bistriţei să se mute, comuniştii le-au făcut vetre de sat, ba chiar le-au oferit şi bani pentru exproprieri.
De o măreție intimidantă cât și prin istoria sa fascinantă vă așteaptă să-l descoperiți.
O plimbare cu mașina de la Atlas Aparthotel până la Complexul Turistic Naval Port Bicaz durează mai puțin de 30 min. Odată ajuns aici vă puteți bucura de a plimbare pe lac cu barca, șalupa, miniyachtul sau hidrobicicleta sau puteți opta pentru o mini-croazieră cu vaporașul.
Info @Florin Jbanca
Foto @Alexandru Alexandrel