Atracții Neamț- bucătăria Moldovenească
Ospitalitatea moldovenilor este recunoscută în țară și străinătate! Tocmai de aceea la Atlas acordăm o atenție deosebită meniurilor dintre care clienții pot alege după poftă și dispoziție, astfel încât să se bucure de o experiență culinară de neuitat. Meniul nostru cuprinde preparate specifice bucătăriei internaționale dar și mâncăruri autentice românești. Nu lipsesc din ofertă cele mai fine deserturi, cum nu facem rabat de la cele mai nobile vinuri, care pun în valoare gustul de neuitat al preparatelor pregătite cu dragoste de către o echipă pasionată și dedicată!
Nu poți spune că ai fost în Neamț dacă nu ai băut țuica cu schinduc sau nu ai gustat o tochitură moldovenească. Iată mai jos câteva repere ale bucătăriei moldovenești:
Hârzob de păstrăv
Unul din preparatele specifice locului pe care nu vrei să îl ratezi, este hârzobul de păstrăv, un preparat gustos care necesită un timp îndelungat de pregătire, dar care nu te va dezamăgi. Pentru a obţine acest produs este nevoie de păstrăvul afumat, palete şi cetină. Păstrăvul este ţinut la rece, într-un baiţ special, folosind doar condimente naturale, afumat la cald în butoaie cu lemn de fag.
Tochitura moldovenească
Tochitura este de departe vedeta oricărei mese tradiționale românesti. În funcţie de obiceiurile culinare ale localnicilor din diferite regiuni ale ţării, se cunosc mai multe tipuri de tochitură. Cea moldovenească conţine: carne de porc, cârnăciori afumaţi, costiţă şi slănină afumată. Se serveşte cu mămăliguţă, ouă ochiuri şi brânză de burduf deasupra
Ţuica cu schinduc
Muntele Ceahlău oferă nu doar trasee turistice şi peisaje de vis, ci şi plante de leac sau folosite în gastronomie. Una dintre ele este schinducul, Ceahlăul fiind singurul loc din România unde creşte. De mai bine de o sută de ani, călugării de la Mănăstirea Ceahlău cunosc locurile unde se găseşte această plantă cu proprietăţi terapeutice miraculoase.
Ciorbe moldoveneşti
Nu poţi părăsi zona Moldovei fără să încerci un preparat aparte gătit cu o tehnică specială. Pentru acrirea ciorbei se foloseşte borş, din ţărîţe de grâu, din care se prepară ciorbele cu legume sau carne.
Brânzeturi
Pregătirea produselor tradiţionale din lapte de oaie şi capră reprezintă adevărate îndeletniciri, îndeosebi în unele zone montane ale „Ţinutului Neamțului”. Stâna este locul în care ciobanii prepară specialităṭi precum urdă, caş, unt şi balmoş.
Bulz ciobănesc
Ciobanii preară o mămăligă din mălai, apă şi sare. Mămăliga rece se modelează în mână, se turteşte, se face în mijlocul ei căuş, în care se pune brânză, o bucăţică de unt şi slănină, apoi se modelează bulzul ca pe o găluşcă mai mare bine închisă. Boţul de mămăligă astfel pregătit se pune pe grătar până se topește brânza înăuntru.
Turtă cu julfă
Această turtă este o prajitură tradiţională de Crăciun, care se face din aluat nedospit, reţeta conţinând doar ingrediente de post. În ziua de Ajun, aluatul se umple cu julfă – o compoziţie de seminţe de cânepă pisată şi fiartă.
Plăcintele moldovenești „poale-n brâu”
Plăcințele mici făcute din aluat dospit asemănător cu cel de cozonac, umplute cu brânză de vaci aromată cu mirodenii.
Afinată, cireşată şi vişinată
Aceste produse sunt specifice zonei Moldovei, datorită potenţialului deosebit de resurse naturale. Sunt băuturi tradiţionale obţinute în gospodăria proprie, prin metode simple, prin macerare.
Restaurantul Atlas vă oferă un meniu divers, rodul unui repertoriu de gusturi naționale și internaționale având în vedere evoluția și influențele gastronomice din ultimii ani.
Preparatele și poveștile din farfurii sunt dichisite cu suflet, pasiune și răbdare, izvorând din experiențele și gusturile moștenite de bucătarii echipei Atlas.
Pentru rezervari Restaurant Atlas 0758724538
Info via https://piatraneamtcity.ro/