589 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamț

Contact

Strada Petru Rareș, Nr. 9
Piatra Neamț, România
Email: office@atlastaparthotel.ro
Telefon: +40 771 110 013

Ținem legătura

589 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamț

  /  Atracții   /  589 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamț
Piatra Neamt orasul vechi

589 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamț

Știai că Piatra-Neamţ este menţionată pentru prima oară într-un act din 31 iulie 1431❓La această dată Alexandru cel Bun a dăruit Mănăstirii Bistriţa două prisăci şi o „casă a lui Crăciun de la Piatra”. Aşezarea de la poalele Pietricicăi s-a numit „Piatra”, până în anul 1859, când se adaugă cuvântul „Neamţ”, devenind astfel Piatra-Neamţ. Completarea a fost necesară, pentru a deosebi oraşul de alte localităţi – numerose la vremea respectivă – care purtau numele de „Piatra”.

Aflat la doar câteva minute de zona centrală a orașului Atlas Aparthotel este un bun punct de plecare pentru cei care doresc să descopere la pas istoria de peste 500 de ani. Iată câteva informații utile în parcursul tău prin oraș.
🔹️Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piatra Neamţ, cunoscută sub numele de „Sfântul Ioan Domnesc”, este unul dintre cel mai bine păstrate monumente dintre ctitoriile ștefaniene. Între anii 1468-1475, s-a construit Curtea Domnească a marelui voievod Ştefan cel Mare, care a avut rol administrativ al ţinutului Neamţ. Pe acelaşi platou, în imediata apropiere a Curţii Domneşti, dar înconjurată de o incintă proprie, se află Biserica Domnească „Sfântul Ioan Botezătorul”, care a fost zidită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare între anii 1497-1498, după cum aflăm din pisania din stânga uşii de la intrare.
🔹️Turnul clopotniţă-simbolul orașului Piatra Neamț.
Conform pisaniei, turnul-clopotniţă al bisericii a fost construit la 1499, în timpul domniei marelui Voievod Ştefan cel Mare.
Funcţionând şi ca turn de strajă, locaţia sa a fost aleasă cu multă pricepere şi meşteşug, căci avea vedere luminoasă către întreaga luncă a Bistriţei, iar străjerii puteau cuprinde cu vederea şi valea pe care, spre răsărit, porneau drumurile ce duceau la Cetatea Neamţului şi la târgul Romanului, iar spre miazăzi, spre zona Bacăului.

You don't have permission to register
REZERVĂ ACUM